11. De Chinees doet veel meer met vlees



Week : 11
Curator: Marcel van der Wulp
Subject: De Chinees doet veel meer met vlees
(The Chinese does a lot more with meat)



De Chinees doet veel meer met vlees

Adam Curry maakte zichzelf vorig jaar belachelijk toen hij na een langdurig verblijf in de Verenigde Staten in een TV-interview meldde dat hij soms van die typisch hollandse dingen gemist had zoals een broodje shoarma. Shoarma is niet Nederlands, maar iedere stad heeft wel verschillende shoarmatentjes. Chinese restaurants vind je naast in de stad ook in veel dorpen. In de jaren zeventig was "de chinees" een van de eerste uitheemse restaurants die ons land veroverde. Het eten dat wij daar bestelden en nog steeds bestellen, meer om af te halen dan om ter plekke te dineren, was meestal echter Indonesisch en dan nog wel met een behoorlijk hollands tintje: Nasi Goreng, niet zo scherp met veel satehsaus erdoor geprakt, een gebakken eitje en een pilsje. In dat licht moeten we ook deze onbegrijpelijke LP zien, die behalve de tekst van het eerste liedje niets met chinees eten te maken heeft. Dit is een typisch nederlands cultuurproduct. Deze liedjes zijn vast nog weleens op onze lokale etherpiraten te horen.


The Chinese does a lot more with meat.

The american/dutch DJ Adam Curry made a fool out of himself last year. Coming back from a long visit to the States he said in a TV-interview that he had especially missed those "typical dutch things like shoarma bread".
Of course shoarma isn't dutch, but there's no city in Holland without several shoarma snackbars. Chinese restaurants however are the only foreign kind of restaurant that can be found in most villages as well. They were first foreign restaurants to conquer The Netherlands in the late sixties, early seventies. Most dutch people didn't eat chinese food there, no they didn't eat there at all. It became take-aways for mainly Indonesian food. Ehm, with a slight dutch touch: Nasi Goreng, not too spicy, with fried eggs lots of sateh sauce and beer.
This album has more than a slight dutch touch. Apart from the lyrics of the first song (The Chinese does a lot more with meat), there's nothing Chinese about it. In fact this is a typical example of dutch folk culture. Although the sound of this particular record is typically 1970, these are the kind of songs local dutch radio pirates play, because the genre hardly gets any attention on the public radio.